Nødhjælp Til Selvhjælp

Vi støtter det sociale arbejde der foregår ud fra Abja i det sydlige Estland. De genbrugseffekter der kommer med lastbilen derover ca. en gang i kvartalet, sælges hovedsageligt for små penge i de to genbrugsforretninger.  Af det overskud der bliver, gives halvdelen direkte i form af social støtte, fx som julehjælp o.lign.  Den anden halvdel bruges til det sociale børne og ungdomsarbejde, der foregår ud fra kirken i Abja. Vi er enige med Esterne om, at det er bedre at folk betaler lidt for varen og beholder værdigheden end at få det hele gratis. Der er selvfølgelig undtagelser, hvor nøden og behovet for hjælp er akut. - Hjælpemidlerne, som vi får fra Falck foræres til plejehjem og private.

Estland - Estonia

Året 2009 har nok været det mest effektive år siden vi startede transporterne til Estland. Dette har så fortsat i årene efter.

Det er et stort privilegium sammen med mange andre at være med i et arbejde, som kan vise Guds kærlighed til mennesker. Vi i Danmark hjælper vore kristne venner i udlandet med at række ud til dem, der lider nød.

Takket være de mange givere, har vi fire gange kunnet sende en bogstavelig talt propfuld lastbil af sted til vore venner i Abja i det sydlige Estland. Det vil sige én gang i kvartalet:

Med i lastbilerne har der hovedsageligt været brugt tøj, møbler, husgeråd, legetøj, samt hjælpemidler. Vore estiske venner kan nu sælge alt dette til mennesker, der ikke har råd til at handle i de alm. butikker, og desuden bliver der et overskud, som de kan give i regulær nødhjælp. Det er en slags Estisk Kirkens Korshærsarbejde.

Det meste af tøjet og møblerne kom indtil nov 2011 fra Kirkens Korshær overskudsting, som ikke kunne sælges i Korsør.

Vi får en hel del tøj fra Sudan Genbrug i Korsør og godt børnetøj fra Mødrehjælpen i Slagelse. Desuden er der en del private, der støtter med forskelligt.

For at vi kan være os selv bekendt, i det, vi kalder for ”Nødhjælp til Selvhjælp”, har vi været kritiske med kvaliteten og forsøger kun at sende godt tøj af sted.

Det skal være helt og rent. Vi plejer at sige: "Hvis vi selv vil købe det og gå med det, er det OK."

Vi vil ikke eksportere vores ”affald”. Så hellere undlade at sende noget.

Vi har et meget fint samarbejde med Falck Hjælpemidler i Slagelse.

Ser vi på plejehjemmet i Abja, nåede vi i foråret at få udskiftet de sidste af de gamle senge til plejesenge.

Nu har Plejehjemmet kun fuldt moderne plejesenge med el-løft. Det betyder meget for patienternes komfort og ikke mindst personalets rygge.

Yderligere har vi kunnet sende 14 senge til plejehjemmet i nabobyen Halliste, som tidligere er omtalt.

Af andre hjælpemidler har vi sendt en del kørestole og rollatorer af sted. Nogle er kommet til Ukraine.

Alle hjælpemidler får vi fra Falck Hjælpemidler i Slagelse, som vi har et meget fint samarbejde med.

30 computere til politiet i Krasny Lutch i det østlige Ukraine

Ud over hjælpen til Izmael i vest, har også det østlige Ukraine fået hjælp. Gennem organisationen ”Joy” har vi sendt omkring 30 computere til byen Krasny Lutch.

Da politiet i  byen så, at skolerne fik computere, spurgte man ”Joy”, om de også kunne få computere til politiet.

Det har medført, at der nu er sendt omkring 30 computere til politiet i Krasny Lutch i det østlige Ukraine. Byen og hele området er ramt af ekstrem fattigdom og resignation efter at kulminen, der var områdets eneste store virksomhed, er lukket. Også her er lokale kirker med til at komme med opmuntring og sætte aktiviteter i gang til glæde for befolkningen. Den lokale kontakt, som vi talte med i sommer under et besøg i Korsør, fortalte om de planer, hun havde med unge enlige mødre. Hun lærte dem op til at kunne klare sig selv med forskellige aktiviteter og projekter. Det kunne være dyrkning af grøntsager eller blomster, eller andre lig. aktiviteter.

Venskabsmenighed i Abja-Paluoja i det sydlige Estland.

Vi har som omtalt ovenfor en venskabsmenighed i Abja-Paluoja i det sydlige Estland. Menigheden ledes afPastor  Guldar og hans kone Mirjam Järve, og de har i menigheden to genbrugsbutikker. De har i to nærliggende byer indenfor det seneste år startet børnearbejde og bibelgruppe. Guldar virker også som fængselspræst i et ungdomsfængsel for drenge fra 14-18 år, og har flere gange holdt dåb i en stor zinkbalje i fængslet.

Overskuddet fra menighedens genbrugsbutikker bruges på at støtte lokalsamfundet, såvel børnehave som musikskole og plejehjem har fået gaver indkøbt via overskuddet. Desuden giver butikkens overskud mulighed for at lønne 5 medarbejdere - et stort plus i et fattigt område med høj arbejdsløshed. Der kommer også kunder  fra det nordlige Letland for at købe brugt tøj. Pastor Guldar er desuden valgt til socialrådsformand i byen og kender derfor til de svage familier.

Menighedens sociale engagement i deres lokalsamfund, blev et år til ghettoblastere til en børnehave, så børnene kunne høre musik. Et andet år gav de instrumenter til en musikskole og sidste år gav de plejehjemmet møbler til personalestuen, hvor der faktisk intet var. Desuden har de holdt julefester for børnearbejdet både i Abja-Paluoja samt to små landsbyer, hvor de også har startet børnearbejde. Her har alle børnene fået en gave.
Butikken har fået et rigtigt godt ry, og der kommer kunder langvejs fra.

AW